ניתוחי קטרקט
מה זה קטרקט?
אנחנו נולדים עם עדשה בתוך העין שיכולה לשנות צורה ולמקד את המבט לקרוב או לרחוק. עם הזמן העדשה נעשית עכורה יותר. בד"כ זה מרגישים את זה לאחר גיל 60, אך לפעמים יש קטרקט אפילו בתינוקות. העכירות הזו מפריעה לראות תמונה חדה, הכל נראה קצת חשוך יותר – כמו להרכיב משקפי שמש כתומים כהים, ואור נהיה מסנוור יותר, במיוחד בלילה.
העדשה איתה אנו נולדים יושבת בתוך מעטפת דקיקה הקרויה קופסית העדשה. בתוך הקופסית יש גרעין צפוף וסביבו כמו שכבות בצל יש אזור פחות צפוף הקרוי קורטקס. לפעמים עכירות הקטרקט מופיעה יותר בגרעין, ולפעמים קרוב יותר למעטפה. קטרקט ליד המעטפת האחורית מסנוור יותר ומפריע יותר לראיה.
מתי צריך ניתוח?
צריך ניתוח כאשר הקטרקט מפריע לתיפקוד: בנהיגה בלילה האורות ממול מאוד מסנוורים, בערב בבית מרגישים שצריך להדליק יותר אורות מפעם, הראיה מטושטשת והאופטומטריסט לא מצליח לשפר הראיה עם משקפיים.
מה זה ניתוח קטרקט?
בניתוח קטרקט עושים פתח בקופסית הקידמית, מנקים את העדשה העכורה, ומניחים בתוך הקופסית הריקה עדשה מפלסטיק, כמו משקפיים בתוך העין.
בחירת העדשה: היום יש 3 מרחקים לראיה: רחוק (לטלביזיה, סרטים ונהיגה), מחשב (מרחק ביניים), וקריאה (קרוב). העדשות הרגילות הן בעלות מוקד אחד. רוב המטופלים מעדיפים לראות לרחוק ולהעזר במשקפיים למרחקים הקרובים יותר. לפעמים העדשה לרחוק מספיקה כדי להסתדר גם למרחקים הקרובים בעיקר אם יש אסטיגמציה קלה (צילינדר במספר קטן).
כאשר יש צילינדר גבוה – עדיף להשתיל עדשה עם תיקון לצילינדר.
יש גם עדשות רב מוקדיות, אך הן מתאימות רק למי שרוצה להיות בלי משקפיים לאף מרחק, גם אם זה אומר שהראיה תהיה פחות טובה למרחקים השונים. להבדיל מקושי להסתגל למשקפיים רב מוקדיים (מולטי-פוקליים), הרבה יותר קשה להחליף עדשה שנמצאת בתוך העין.
ניתוחי קטרטקט בלייזר
ניתוח קטרקט בלייזר הוא השיטה החדישה ביותר לניתוח קטרקט. הלייזר הופך הניתוח למדוייק יותר ובטוח יותר תוך שימוש בכמות אנרגיה קטנה יותר במהלך הניתוח. קופות החולים אינן מכסות ניתוח בלייזר במסגרת הביטוחים המשלימים שלהן, ואופציה זו זמינה רק לבעלי ביטוחי בריאות פרטיים.