ניתוחי קטרקט

מה זה קטרקט?

אנחנו נולדים עם עדשה בתוך העין שיכולה לשנות צורה ולמקד את המבט לקרוב או לרחוק. עם הזמן העדשה נעשית עכורה יותר. בד"כ זה מרגישים את זה לאחר גיל 60, אך לפעמים יש קטרקט אפילו בתינוקות. העכירות הזו מפריעה לראות תמונה חדה, הכל נראה קצת חשוך יותר – כמו להרכיב משקפי שמש כתומים כהים, ואור נהיה מסנוור יותר, במיוחד בלילה. 

העדשה איתה אנו נולדים יושבת בתוך מעטפת דקיקה הקרויה קופסית העדשה. בתוך הקופסית יש גרעין צפוף וסביבו כמו שכבות בצל יש אזור פחות צפוף הקרוי קורטקס. לפעמים עכירות הקטרקט מופיעה יותר בגרעין, ולפעמים קרוב יותר למעטפה. קטרקט ליד המעטפת האחורית מסנוור יותר ומפריע יותר לראיה. 


מתי צריך ניתוח?

צריך ניתוח כאשר הקטרקט מפריע לתיפקוד: בנהיגה בלילה האורות ממול מאוד מסנוורים, בערב בבית מרגישים שצריך להדליק יותר אורות מפעם, הראיה מטושטשת והאופטומטריסט לא מצליח לשפר הראיה עם משקפיים. 


מה זה ניתוח קטרקט?

בניתוח קטרקט עושים פתח בקופסית הקידמית, מנקים את העדשה העכורה, ומניחים בתוך הקופסית הריקה עדשה מפלסטיק, כמו משקפיים בתוך העין. 

בחירת העדשה: היום יש 3 מרחקים לראיה: רחוק (לטלביזיה, סרטים ונהיגה), מחשב (מרחק ביניים), וקריאה (קרוב). העדשות הרגילות הן בעלות מוקד אחד. רוב המטופלים מעדיפים לראות לרחוק ולהעזר במשקפיים למרחקים הקרובים יותר. לפעמים העדשה לרחוק מספיקה כדי להסתדר גם למרחקים הקרובים בעיקר אם יש אסטיגמציה קלה (צילינדר במספר קטן). 

כאשר יש צילינדר גבוה – עדיף להשתיל עדשה עם תיקון לצילינדר. 

יש גם עדשות רב מוקדיות, אך הן מתאימות רק למי שרוצה להיות בלי משקפיים לאף מרחק, גם אם זה אומר שהראיה תהיה פחות טובה למרחקים השונים. להבדיל מקושי להסתגל למשקפיים רב מוקדיים (מולטי-פוקליים), הרבה יותר קשה להחליף עדשה שנמצאת בתוך העין. 


ניתוחי קטרטקט בלייזר

ניתוח קטרקט בלייזר הוא השיטה החדישה ביותר לניתוח קטרקט. הלייזר הופך הניתוח למדוייק יותר ובטוח יותר תוך שימוש בכמות אנרגיה קטנה יותר במהלך הניתוח. קופות החולים אינן מכסות ניתוח בלייזר במסגרת הביטוחים המשלימים שלהן, ואופציה זו זמינה רק לבעלי ביטוחי בריאות פרטיים. 


שאלות ותשובות:

  • מה קורה לאחר האיבחון?

    לאחר האבחון של קטרקט במרפאה, עוברים מדידות להתאמת עדשה תוך-עיינית. 

    מקבלים הסבר על הניתוח והסיכונים והסיבוכים האפשריים, על ניתוח בלייזר, ועל בחירת סוג העדשה.  

    מתאמים תור ומקבלים ביד הפניה לניתוח ומועד לביקורת לאחר הניתוח. 

    לבסוף מקבלים פרטי קשר שאם יצוצו שאלות נוספות, אפשר יהיה לקבל מענה. 


  • מה צריך לעשות לפני הניתוח?

    • לבחור סוג ניתוח – רגיל או חדיש (בלייזר) – ניתוח בלייזר לא מחייב בדיקות מיוחדות לפני הניתוח. 
    • יש לעבור מדידת עדשה כדי שנדע איזו עדשה משתילים בניתוח.  מי שמעוניין בעדשות מתקדמות (פרמיום) שהן עדשות עם צילינדר, או עדשות רב מוקדיות – צריך להבדק במרפאת פרמיום לפני הניתוח. זו בדיקה בעלות נוספת.
    • הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית, כך שאין פעולה מיוחדת שצריך לעשות לפני הניתוח. 
    • יש לקחת תרופות קבועות כרגיל, אך יש לעדכן אם נוטלים תרופות העלולות להשפיע על הקשתית בניתוח.  הכוונה בעיקר לתרופות ממשפחת alpha-1 agonist, המשפיעות על הערמונית וחלק מהתרופות להורדת לחץ דם.  למשל, אומניק (Omnic = Tamsulin), קדקס (Cadex = Doxazosin), היטרין (Hytrin = Trazosin), אלפוזוסין (Alfuzosin).  
    • יש לעדכן מראש אם יש פחד ממקומות סגורים (קלאוסטרופוביה)
  • מה צריך לעשות לאחר הניתוח?

    לאחר הניתוח מותר לנקות את העין רק עם מים רתוחים שהתקררו.  אין להרטיב את העין במים אחרים לשבוע מהניתוח, ועל כן, אין לחפוף ראש לשבוע לאחר הניתוח.  כמו כן, אין להכנס לים, בריכה, או מקווה לחודש לאחר ניתוח. 

    בנוסף, מקפידים על אנטיביוטיקה ותרופות להפחתת הדלקת לאחר הניתוח (סטרואידים), או על שילוב שלהם בתכשיר אחד (למשל טיפות או משחת מקסיטרול, או טיפות זיילט). 

    אם העין הופכת אדומה, כואבת, או מפרישה הפרשה מוגלתית (סמיכה כמו נזלת ובצבע צהבהב-ירקרק) יש לפנות מיד למיון עיניים. 


  • מה צריך להביא על מנת לעשות ניתוח קטרקט בלייזר?

    • ניתוח קטרקט בלייזר הוא מדוייק יותר ועוזר להפחית את האנרגיה בה משתמשים בניתוח, משמע שהוא מקטין הנזק לעין מהניתוח.  קופות החולים אינן מכסות את עלות הלייזר, ועל כן הניתוח מתבצע רק דרך הביטוחים הפרטיים.  יש להביא אישור מחברת הביטוח לביצוע הניתוח. 
    • עוברים מדידת עדשה כמו לפני ניתוח קטרקט רגיל (בלי לייזר).
    • ביום הניתוח מגיעים בשעה היעודה, עוברים את חלק הלייזר ואז נכנסים חדר הניתוח הרגיל להשלמת הוצאת תוכן העדשה ולהשתלת העדשה החדשה המלאכותית
Share by: